Een tikkend geluid in uw radiatoren? Tijd om te ontluchten!

Heeft u ook last van een tikkend geluid in de leidingen van uw CV installatie? Veel mensen kennen het geluid wel en weten ook wat er aan de hand is.

Lucht in de leidingen. Het is een redelijk vervelend geluid, maar zorgt er tevens ook voor dat uw installatie niet optimaal werkt. Er kan efficiƫnter met de energie om gegaan worden.

lucht in de leidingen
Lucht in de leidingen is niet fijn, u kunt de verwarming ontluchten.

Tijd om de leidingen te ontluchten dus. In dit artikel een uitleg hoe u dat het beste kunt doen. Deze procedure is in principe voor iedere ketel gelijk. Toch kan het goed zijn om uw documentatie er even op na te slaan. Zo is bijvoorbeeld de Trendline van Nefit een ketel die erg populair is.

Wat heeft u nodig?

Voor het ontluchten van de radiatoren heeft u eigen niet zo veel nodig. Een stel oude handdoeken en een ontluchtingssleutel zijn handig om bij de hand te houden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is zaak om de verwarming even aan te zetten. Het advies is om ergens tussen de 10 en 30 minuten de verwarming aan te laten staan. Zo verzameld de lucht die in het systeem zich bij de ontluchtingsventielen. Nu kan het daadwerkelijke ontluchten beginnen!

U dient te beginnen met de radiator op het laagste punt in uw woning. Neem het ontluchtingssleuteltje en draai het ventiel open. Zorg dat u handdoeken bij de hand heeft. Zodra er namelijk water uit komt, moet u hem weer dicht draaien. Daar zijn de handdoeken dus voor, u wilt natuurlijk geen water op uw vloer morsen. Zodra u de radiator op het laagste punt in uw woning gehad heeft, kunt u naar boven toe werken. Doorloop dit proces totdat u alle radiatoren gehad heeft.

Na het ontluchten is het belangrijk om te controleren of er nog voldoende druk op de ketel zit. Met het water dat mogelijk verloren is gegaan met het ontluchten kan het noodzakelijk zijn om dit bij te vullen. Natuurlijk kunt u ook overwegen de installatie CV ketel te vervangen voor een nieuw model. Een ideale druk is ergens tussen de 1,5 en 2 bar. Vul dus indien nodig bij als deze druk lager is.

Bekijk ook deze video voor uitleg: